18 Ocak 2016

Destekleme ve Yetiştirme Kursları Ne Kadar Faydalı?

 

Bu ifadeye birçok kişi yabancılık çekiyor. Şöyle ifade edeyim o zaman. Haftasonları ve hafta içi ders sonrası okullarda açılan takviye kursları diyelim. Milli Eğitim bakanlığının iki yıl önce hazırladığı bir proje bu. Kısa bir süre önce dersaneler kapandı ve devlet bunun yerine okullarda böyle bir sistem başlattı.

Bu sistem istenilen başarıya ulaştı mı ya da ulaşacak mı? Bu konuda kamuoyunda birçok görüş var. Ama işin gerçeği bu kursları yakinen incelemekten geçiyor. Bir kesim halk çok faydalı olduğunu, bir kesim ise dersanelerin yerini tutmayacağını söylüyor.

Yapılan araştırmalara göre okullarda açılan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarından halkın büyük çoğunluğunun memnun olduğu görülüyor.

Öncelikle birkaç olumsuz yönüne bakalım. Gerek haftaiçi dersten sonra gerekse haftasonu ders olmasından dolayı öğrencilerin duruma karşı bir antipatisi var. Bütün haftamız derste geçiyor düşüncesi hakim. O yüzden bir bıkkınlık yaratabiliyor. Tabi bu durum dersaneye giden öğrenciler için de geçerliydi.

Ailelerin ve öğrencilerin bu işe biraz ciddiyetsiz bakışı da ayrı bir sıkıntı. Kursların ücretsiz olması bir avantaj gibi görünse de dezavantajları da var. Ucuz etin yahnisi olmaz demişler. Öğrenciler ve veliler de ne de olsa ücretsiz diye çok ciddiye almıyorlar ve devamsızlıklar bu nedenle artıyor. Çünkü kursa gitmese bile yanan bir parası yok. Fakat veliler 1/10 devamsızlık durumunda öğrencinin kaydının silineceğinin de bilinmesi gerek.

Bir başka dezavantaj da öğretmen durumu. Bazı durumlarda bu bir ranta dönüşebiliyor. Ders saat ücretinin iki katı olması öğretmenlerde bir ders açma yarışı oluşturuyor. Verimli olsun olmasın herkes ders açma peşinde. Ayrıca dersanedeki ticari rekabetin olmayışı öğretmende bir rehavet oluşturuyor. Dersanede başarı düşükse işinizden olabilirsiniz ama burda böyle bir durum söz konusu değil. Dersane öğretmen seçerken de özenle davranıyor. Kursa öğretmen seçiminde böyle kesin bir kriter yok. Bu da verimsiz öğretmenlerin bile kurs açabilmesi demek oluyor.

Şimdi gelelim bu işin artılarına. Emin olun ki bu kursların artıları eksilerinden daha fazla. Yüzbinlerce hatta milyonlarca öğrenci bu sayede ücretsiz olarak bu kurslardan faydalanabiliyor. Araştırmalara göre kursa katılan öğrencilerin çoğunluğu bu sistem yokken ekonomik imkanları olmadığı için dersaneye gidemeyen öğrenciler. Bu imkanı buldukları için bu kurslardan faydalanıyorlar. Bu sayede sadece parası olan değil, herkes bu kurslardan faydalanıyor.

Öğrenciler haftasonunun bir kısmını da olsa boş yere sokaklarda zaman harcamak yerine hem derslerini yapıyor, ders takviyesi alıyor hem de vaktisi okulda geçiriyor. Yerine göre oyununu da okulda oynuyor.

Bu sistem öğretmenlerimize de ciddi bir ekonomik katkı sağlıyor. Öğretmenlere başka bir yerde ders vermek yasak iken, bu sistem sayesinde kendi kurumunda ek ders vererek hem kendi işini yapıyor hem de ek bir kazanç sağlıyor. Öğretmenler ek bir kazanç için başka işlerle meşgul olmuyorlar.

Veliler de bu durumdan oldukça memnun. Birçok kişi çocuğunu bu sayede dersaneye gönderme imkanı buldu. Yapılan anketler de bu memnuniyeti gösteriyor zaten. Tabi çok farklı düşünce ve fikirler var. Kimi verimli olduğunu düşünüyor kimi verimsiz olduğunu... Bu konuda sizin fikriniz nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder