21 Ocak 2016

Dikkat! Kullandığınız Kelimeler Sizi Ele Veriyor

 

Yaklaşık 1 yıldır 100 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kişilerin günlük olarak kullandığı cümleler inceleniyor. Ortaya pek de tesadüf olmayan çok ilginç sonuçlar çıkıyor.

Malum ki insanı en büyük hata ve yanlışlara sürükleyen duygusu egolarıdır. Benlik duygusuna kapılmış insanlara bakınız, genelde çevresi tarafından itici bulunan ve hayatta eninde sonunda hüsrâna uğramış insanlardır. Aslında bunun en büyük ıspatı İblis'tir. İblis kibirine, benlik duygusuna kapıldığı için Allah'ın emrine karşı gelmiş ve kovulmuş şeytan olarak dünyaya gönderilmiştir. Diğer bir yandan bir iletişim aracı olan 'kelime'nin manasına bakarsak duygu ve düşünceleri ifade etmeye yarayan ses gruplarıdır der. Yani kelimeler bizi yansıtır bir anlamda. Yapılan bu inceleme ve araştırmalar sonucu görülüyor ki, 'benim' kelimesini kullanan insanlarda, özellikle de îtikâdî konularda sıkıntılar görülüyor.

Cümleleri incelenen insanlar arasında ateistlerin büyük çoğunluğu 'benim' kelimesini kullanan insanlar arasından çıkıyor. Ortalamaya vurursak cümlesinde benim kelimesi geçen her 100 kişiden 5-6 tanesi ateist çıkıyor. Bu hususta alemlerin Rabbi olan Allah'ın (c.c.) Kur'an-ı Kerim'de ben yerine biz ifadesini kullanmasını da tefekkür etmek gerekir.

Tabi araştırmalar bu kelimeden ibaret değil. Allah'ım kelimesini kullanan bir kişinin inançsız olması pek düşünülemez mesela. Hayırlı kelimesini kullanan insanlar daha inançlı ve umut dolu insanlar oluyor. Bunu kendi üzerinizde test edebilirsiniz. İçinde hayırlı kelimesi geçen bir cümle kurun mesela. "Hayırlı olsun, Allah hayırlısını nasip etsin, hayırlısı böyleymiş." Ateist bir insanın hayırlı kelimesi ile bir cümle kurması pek mümkün görünmüyor.

Çevrenize bakın. Siz de net bir şekilde farkedeceksiniz. Kilo, diyet, bakım, makyaj gibi kelimeleri kullananların çoğu 20-30 yaş arası bayanlardır.

Daha çok kelime analizi yapılabilir ama şunu da bilmek gerekir, bu tespitler %100'ü kapsamaz fakat kelimelerin insan kişiliğini yansıttığı bir gerçektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder