26 Nisan 2016

Karacaahmet’te Bir Mezar Yeri Kaç Paradır?

Her geçen gün nüfusu artan İstanbul’da 333 mezarlık bulunuyor. Yılda 45 bin kişinin hayatını kaybettiği İstanbul’da mezar yeri bulmak ise ciddi bir problem. Bu yüzden özellikle de Karacaahmet gibi merkezde bulunan mezarlıklarda mezar fiyatları 9 bin TL’yi buluyor.

Cenaze işlemleri için, yani yıkama, defin, cenazenin nakledilmesi gibi işlemlerden para alınmıyor. Tamamı Belediye Mezarlıklar Müdürlüğünün ücretsiz hizmeti. Fakat defnedilmek için yer bulmak mesele.

Karacaahmet’te Bir Mezar Yeri Kaç Paradır?

İstanbul’da 10 bin dönüm yere sahip 333 mezarlıkta yer sahibi olmak için mezar yerleri 4 kategori olarak değerlendiriliyor. En pahalı mezar yeri Karaahmet Mezarlığının da içinde bulunduğu 1. kategoride yer alan mezarlıklar. Karacaahmet Mezarlığında mezar yerleri bölgesine göre 9 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Karacaahmet ve merkezde bulunan mezarlıklarda kişi başına istenen bu rakamlar mezarlıklar içinde bulunan herhangi bir yer için geçerli. Bu rakamlar özel yerlerde çok daha uçuk fiyatları bulabiliyor. Bunun sebebi ise İstanbul merkezde artık mezar yerinin bulunamaması. Bu mezarlıklarda bulunan sayılı yerler ise çok yüksek fiyatlara satılabiliyor.

Karacaahmet gibi merkezde bulunan mezar fiyatlarının bu derece pahalı olmasının başka bir sebebi ise mezarın konumu. Deniz manzaralı ya da ünlü birinin yakınında bulunması, mezar fiyatlarını neredeyse bir daire ya da arsa fiyatına yükseltebiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda gazeteye verilen bir mezar ilanında deniz manzaralı iki adet mezar yeri için 600 bin TL fiyat istenmişti. Yine benzer bir ilanda ünlü birinin mezarının yakınında 9 metre karelik boş bir mezar yeri 450 bin TL’ye satışa çıkarıldı. Hatta mezar yerleri arsa ya da konut karşılığında takas yapılabiliyor.

Mezar yeri temini sadece Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından yapılabiliyor. Önceden alınmış bir mezar yerine akraba ya da kan bağı olmayan birinin defnedilmesi mümkün bulunmuyor. Önceden alınmış mezar yerlerinin satışı ve defnedilmesi de yasak.

Mezarlık sayısı 333’e ulaşan İstanbul’da boş mezar yeri kalmış değil. Şu an sadece Karacaahmet Mezarlığında satış yapılmakta. Karacaahmet’te ortalaması 6 bin ila 9 bin TL arasında satışa sunulan mezar yeri fiyatlarının ise 22 bin TL’ye kadar ulaştığı belirtiliyor.

Mezarlıklar Müdürlüğünden Uyarı;

Önceden alınmış mezar yerlerinin satış ve devrinin mümkün olmadığı Karacaahmet Mezarlığı gibi İstanbul’daki mezarlıklarda bulunan mezar yerlerinin internette 500 bin hatta 750 bin TL’ye kadar satış ilanları bulunmakta. Bu tür ilanların dolandırıcılar tarafından verildiğinin altını çizen Mezarlıklar Müdürlüğü, bu dolandırıcılara dikkat etmeleri hususunda vatandaşları uyarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder