29 Haziran 2016

Yatakta telefon kullanmak körlüğe neden oluyor

Geceleri telefonunu yataktan uzak tutmak için oldukça geçerli bir sebep daha var…

Yatakta Instagram’ını kurcalamak uyku düzenine zarar veriyor. Fakat sen yine de bu alışkanlığından bir türlü vazgeçemiyorsun, öyle değil mi?

Fakat yatağa elinde telefonla girmenin bir başka zararı daha bulunuyor. Çünkü karanlıkta telefonunla oynama alışkanlığın, geçici körlüğe yol açabilir!

The New England Journal of Medicine‘da yayımlanan yeni bir vaka çalışmasına göre, telefonundan gelen parlak ışık, görme duyuna -en azından bir süreliğine-  zarar verebiliyor.

Vakalardan birisi, sağ gözünde görme kaybı yaşayan 22 yaşındaki bir kadındı. Kadın, sadece geceleri görme kaybı yaşıyordu. 1 ay süren testlerin ardından, doktorlar geçici körlüğe neyin yol açtığını bir türlü bulamamışlardı. Hemen ardından, ikinci vakada ise 40 yaşında bir kadının gözlerinden birisinde, her sabah uyandığında 15 dakika süresince görme kaybı meydana geliyordu. Doktorlar, bu vakada da tıkanıp kalmışlardı.

En sonunda, uzmanlar ortak bir paydada birleştiler. Görme kaybı yaşayan her iki kadın da geceleri karanlıktayken yatakta telefonları ile ilgileniyorlardı. Hatta, daha ilginç olan bir gerçek daha vardı: Görme kaybının meydana geldiği gözler, kadınların yattıkları yöndeki gözleri oluyordu.

Sorun tam olarak şu: Telefonunla oynarken yatağa uzandığında, çoğunlukla bir gözünle telefona bakarken, diğer gözün yastık tarafından bloke ediliyor. Buna bağlı olarak da parlak ekrana bakan gözünde, ışığa adapte olabilmek için fotopigmen ağartma meydana geliyor. Diğer gözün ise kendini karanlığa adapte etmekle uğraşıyor.

Çözüm basit: Yatağa asla telefonunla girmemelisin. Girsen bile her daim iki gözünü birden kullanmalısın.

KAYNAK: THE WOMEN'S HEALTH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder