14 Temmuz 2016

Gökkuşağı Ulusu

Afrika kıtasının güneyinde yer alan; Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımıyla Güney Afrika'nın Yaşama Başkenti olarak bilinen Cape Town'a yaptığım seyahati anlatacağım sizlere. Dünya üzerinde çok az ülkede gözlemlenebilen çok kültürlülüğünden dolayı "Gökkuşağı Ulusu" olarak da adlandırılır bu bölge.

Şehir, toplum arasında oluşan sosyal farklılıklar ile zengin, fakir diye sınıflandırılırken, toplum arasında yaşanan zıtlıklar sebebi ile de güvenli ve güvensiz olarak nitelendirilen bölgelerden oluşur. En güvenli bölgelerden bilinen Waterfront Bölgesi turistler içinde ciddi bir cazibe merkezidir. Eğer oteliniz bu bölgede ise herhangi bir sorun yok. Oteliniz bu bölgeye uzaksa o zaman da otellerin sağladığı transfer hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Ülkede Hıristiyanlık, İslamiyet gibi dinler görülürken, İngilizce ve Afrikanca en yoğun konuşulan diller arasında.

Peki burada ne yapmalı, nerelere gitmeli., dediğinizi duyar gibi oluyorum . Öncelikle her döndüğünüz köşede bir müzik grubu sizi bekliyor olacak. Çoğunlukla ritme ve insanların renkli kıyafetlerinin size vereceği enerjiye kapılıp olduğunuz yerde müziğe eşlik eder halde bulacaksınız kendinizi.

Waterfront Bölgesi, marinası, eğlence ve alış veriş merkezleri ile nefes alacağınız, yaşam alanı diyebilirim. Günlük aktiviteleriniz bittiğinde dönüp dolaşıp geleceğiniz yer burası. Bölgeyi yukardan görmek isterseniz dönme dolaba binebilir, etnik hediyelikler satan mağazalarda bolca vakit geçirebilirsiniz. Ayrıva Victorias Wharf Alış Veriş Merkezi'nde dilediğiniz tür yemeği bulup yeme şansına sahipsiniz.

Şehre gelince yine bu bölgede bulunan Tourist Information Center'a vakit kaybetmeden uğrayınJ derim. Böylece yapmak istediğiniz tüm aktiviteler ve gitmek istediğiniz her yerle ilgili ı organizasyonların yapıldığını göreceksiniz. Dilerseniz kendi programınızı kendiniz deJ oluşturabilirsiniz. Yapacağınız aktıviteye göre hava durumunu kontrof etmeyi unutmayın!

Bu şehirde görülmesi gereken yerlerin başmda; 1086 metre yükseklikte ki Table Mountain (Masa Dağı) gelir. Capeliler Table Mountain'ın kendilerini bir anne şevkati ile sarıp sarmaladığına ve her daim koruduğuna inanırlar. Onun içindir ki "Anne" diyorlar. Uzaklardan baktığınızda zirvesi dümdüz. Gerçekten de masayı andırmaktadır. Ancak yukarıya çıkıpta o canım bitki örtüsünü ve eşsiz manzarasını gördüğünüzde büyülenmemek imkansız.

Signal Hill, Green Market Square, Lion Head Mountain, Müsliman Bölgesi diğer görmeniz gerekenler arasında sıralanabilir. Tüm bu görülmesi gerekenleri ve daha fazlasını, satın alacağınız "Seight Seeing" turlar ile hiç zahmetsizce gezebilirsiniz.

Burası için seyahat planlaması yaparken, etkinlikleriniz için ayıracağınız süre ve iklim şartlan kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Burada yapabileceğiniz çok fazla etkinlik var tabii bu etkinliklerin çoğunu iklim şartlan belirliyor. Mesela ufak bir tiyo, haziran sonu gelirseniz balinalan görmeye gidebilirsiniz.

Buralara kadar gelip Afrika Kıtasının en güney ucunu, yada Hint Okyanusu ile Atlas Okyanusunun birleştiği yerleri; Ümit Burnu ve Cape Point'i görmeden dönemezsiniz. Yaklaşık bir saatlik bir seyahatle ulaşılan bu bölgeye geldiğinizde Müezinberg diğer bir görmeniz gereken yer. Cape Town denilince herkesin bir şekilde aşina olduğu, renkli plaj kabinlerinin olduğu fotoğraf burada çekilmiş. Neden sosyal medyada gördüğünüz o fotoğrafları bir de siz çekmeyesiniz?

Mandela diyince herkesin aklma Roben Island (Roben Adası) gelir. Mandela'nın yattığı hapishane bu adada ve şu anda müze haline dönüştürülmüş. O dönemin gardiyanlan bu zamanın rehberi olup size eşlik edecek adaya geldiğinizde. Eğer burayı görmek gibi bir merakınız varsa; adaya gidebilmek için yaklaşık kırk beş dakikalık feribot yolculuğunu göze almalısınız. Tabii biletinizi de bir gün önceden almayı unutmayın.

İlgi alanınıza girerse, şarap bağlanm ziyaret edip tadımda yapmalısınız. Keyifli bir gün geçireceğinizden şüpheniz olmasın. Ama en keyifli olan etkinlik hangisi diye sorarsanız; "Afrika'nın Beş Büyükleri" cevabını alırsınız. Afrika mandası, leopan, aslanı, fili, gergedanı ve çitası, impala, zebra ve simgeleri olan Springbok görebileceğiniz hayvanlar arasında. Bu safari turuna katılmak için en az bir güne ihtiyacınız olacağı gibi eğer daha fazla zaman ayırabilirseniz loungelarda kalarak çok daha keyifli hale dönüştürebilirsiniz seyahatinizi.

Gördüğünüz üzere burada yapılacak çok şey var. Bu sıraladıklanm sadece bir kaçı. Ve burası da Dünya'da görülmesi gerekenlerden sadece biri.

Işıl Karaçor AKINCI

Mevsimler Dergisinden Alınmıştır.
www.mevsimler.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder