05 Ağustos 2016

Sabahları Neden Yorgun Uyanıyoruz?

Bazen olur ki sabah kalktığımızda her yerimiz ağrıyarak yorgun argın uyanırız. Halbuki yeterince de uyumuşuzdur. Buna rağmen hiç dinlenemediğimizi hatta daha da yorgun olduğumuzu görürüz.

Bu duruma birçok sebep olabilir. Bunlardan biri yatmadan önce geç saatte yemek yemektir. Beyin 24 saat uyumaz ve sürekli çalışır. Siz uyuduğunuzda beyin ikinci mesaisine başlar. İkinci mesaide beyin vücudu dinlendirme ve yenileme çalışmalarına başlar. Hücreleri yeniler. Sabaha kadar bu işlem devam eder. Eğer siz dolu bir mide ile yatarsanız beynin ilk işlevi vücudu dinlendirme çabası olmayacaktır. Önce midenin yediklerinizi eritmesi gerekir. Bu yüzden beyin önceliğini bu işe verir ve sindirim çalışmalarına odaklanır. Hele bir de tıka basa yemişseniz bu sindirim işlemi tüm gece sürebilir. Ancak bu işlem bittikten sonra beyin asıl gece mesaisi olan dinlenme ve yenileme çalışmalarına başlayacaktır. Tabi zaman kalırsa. Bu sırada sabah olmuştur ve siz uyanmışsınızdır. Dolayısıyla dinlenmemiş olarak yorgun kalkarsınız.

Bu duruma sebep olan başka faktörler de vardır elbet. Ama kısaca mantık şudur. Beyninizin ikinci mesaisinde dinlenme ve yenileme çalışmalarını engelleyecek ne olursa olsun onu sabote edecek herşey sizin dinlenmenize engel olacaktır. Örneğin yattığınız ortam ideal oda sıcaklığının üzerinde ise vücut ısınız artacaktır. Beyniniz bu kez vücut ısınızı ideal sıcaklık seviyesine getirmek için yoğun çaba sarfetmeye başlayacaktır. Vücudun klimalarını çalıştırır ve terleme yolu ile ısıyı atmaya çalışır. Bu yoğun mesai sebebi ile yine asıl işini ihmal etmek durumunda kalır. Çünkü tüm şartlar normal hale gelmeden vücutta yenileme ve dinlenme ilşemleri gerçekleştirilemeyecektir.

Ortamın soğuk olması da aynı sonucu verir. Beyin bu kez vücudu ısıtmakla meşgul olacağı için yine sizi dinlendirmek için mesai harcayamaz. Ortamın gereğinden fazla aydınlık olması da buna dahildir. Yani kısacası beyninizi bu tür durumlarla meşgul etmeyeceksiniz ki beyin de gece mesaisinde sizi dinlendirme çalışmaları ile meşgul olabilsin.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder