05 Eylül 2016

Şiir Yazmak Yetenek İşi midir? Çalışarak Şair Olunur mu?

http://www.kitapyurdu.com/kitap/ruanda-kirsali/398191.html&manufacturer_id=189505
Eski çağlardan günümüze kadar şairlerin eserlerini yaratma konusunda değişik metodları vardır. Kimileri şiir üretiminin ilham almadan oluşamayacağını söyler, kimileri ise şiir dahil hangi yazı türü olursa olsun ilhamın bir yere kadar etkisi olduğunu; çalışmadan üretilen hiçbir eserin gerekli etkiyi yapamayacağını iddaa ederler. Konu şiir olunca diğer edebi türlere göre şiir de bir ön çalışmanın olamayacağı ve şiir üreten şairlerin o an hissettiklerini üzerinde hiç çalışmadan, ölçüp tartmadan o anda yarattıkları söylenegelir. Bu bir bakıma doğru olsa da aslında şiir yazımının bu şekilde yürütüldüğü söylenemez.

Şiir, diğer edebiyat türleri gibi üzerinde çalışılacak ve her yazın türünde olduğu gibi emek sarf edilecek bir yazın türüdür. İyi şairler yeteneklerini çalışmalarıyla bütünleştirip harmanlayarak eserlerini üreten şairlerden çıkmaktadır. Eski çağlardan günümüze bunun birçok örneği gözlemlenmektedir fakat Türk şiirindeki ikinci yeni akımında şairlerin notlar alarak çalıştıkları ve bir şiir üzerine yeri geldi mi aylarca çalıştıkları bilinmektedir. Bu şiirler hayatın içinde yaşananlar karşısında alınan notlar ve izler sayesinde oluşturulmaktadır ve bunun üzerine oluşturulacak şiirleri üzerinde düşünmeden, beğenilmeyen kelime ve imgeleri silip üzerinde düşünerek baştan yazmadan oluşturmak oldukça zordur ve hatta mümkün değildir. Peki bir şiiri oluştururken yetenek ne kadar gereklidir?

Şiir veya yazma yeteneği insanda doğuştan bulunan bir yetenektir ve kişi bu yeteneğinin farkına vardığı zaman bu yeteneğinin ekmeğini yiyerek güzel şiirler üretmeye başlarlar. Salt yetenek çalışma olmadığı zaman yerinde sayar ve yetenek sahibi kişiye bir yardımda bulunamaz. Burada doğuştan geldiği iddaa edilen yetenek genetik bir mirastır. Bazen bu yetenek kişide, hayatı içinde yaşadığı zor şartlar altında gözlem gücünün istemsizce gelişmesi durumunda da oluşabilir. Stephen King’in yazmak konusunda bir sözü vardır; '’Biz ilham beklemeyiz o ahmakların işidir. Bizler azimle çalışırız'' diye. Bu söz şiir konusunda da yeteneğin ne kadar gerekli olduğunu bizlere açıklamaktadır. Sözün aslında gelindiğinde ise şu sözler bizi konu hakkında net görüşleri vermektedir.’’ Şiirde yeteneğe gerek vardır. Fakat şiir salt yetenekle sürdürülecek bir sanat dalı değildir. İyi şiirler üretmek için bolca okumak, gözlem yapmak ve emek vermek gerekmektedir. Peki hiç yeteneksiz, sadece çalışmak ile şiir yazılabilir mi? Yazılır. Elbet ki çalışarak şair olunabilir fakat içinde gözlemlerin ve yetenek sosunun olduğu şiirler her zaman kendini hissettirir ve onlar istemese bile daha kolay ön plana çıkarlar.’’ Konu bu şekilde özetlenebilir.

Süleyman Berç Hacil

Ruanda Kırsalı (Süleyman Berç Hacil)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder