08 Haziran 2012

İnsanoğlunun Sistemdeki Fonksiyonu Nedir?

“İnsanoğlunun da tüm canlılar gibi, öncelikli görevi “varlığını korumak ve türünün varlığını sürdürmeye destek vermek” olsa da, sistem içindeki görevleri açısından baktığımızda, birçok fonksiyonu olduğunu görebiliriz. Bize göre, genel anlamda insanlığın en önemli fonksiyonlarından birisi de sistemde “temizlik yapmak, onu düzene sokmak ve doğmaktır” diyebiliriz.

Kendi kişisel alanımızda bu temizliği yapmak, aynı zamanda dünyanın alanını da temizlemek anlamına gelir.

Varlığımızı sürdürmek çabası kadar, “fonksiyonumuzu gerçekleştirmek” de çok önemlidir diye belirttik. Bunun için “sorumluluğumuzu almamız” öncelikli olduğu gibi, bu kadar değişkenliğin ve farklılığın bulunduğu bir düzende, hepimizin de farklı farklı olduğunu anlayıp “başkasının değil, kendi fonksiyonumuzu keşfetmemiz”, onu anlamamız da önemlidir. İnsanın genel fonksiyonunun içinde, kişinin, bireysel fonksiyonunu keşfetmesi de yer alır.

Fonksiyonun temizlik, düzenlemek ve doğmak olduğunu söylemiştik; ama hepimizin temizlediği, düzenlediği şeyler farklı farklı olabilir. Bunun için hangi alanda çalışmanın bizim fonksiyonumuz olduğunu öncelikle keşfetmeliyiz.”

(Vildan Çolak/ Ataların Gölgesinden Aydınlığa/ Sayfa 63)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder