24 Ağustos 2012

Ruslar tatil süresince en az 2 kitap okuyor

Türkiye'ye ortalama12 günlüğüne tatile gelen Rus turistler, tatil süresince en az 2 kitap bitiriyor.

Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Andrey Baranov, Türkiye'ye tatile getirdikleri bin 200 Rus ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) turistlerle yaptıkları yüz yüze ankette yüzde 92'nin tatile gelirken yanlarında en az 2 kitap getirdiğini söyledi.  Tatile gelen Rus ve BDT turistlerin tatil yaptıkları 7 gün içinde bir, 12 günde 2 kitap okuduklarını belirten Baranov, yüzde 20'sinin de tatil süresince okudukları kitapları ülkelerine geri götürmeyerek otelde bıraktıklarını ifade etti. Rusların yüzde 44'nün tatil süresince roman, hikaye, anı ve biyografik eserler okuduğunu aktaran Baranov, yüzde 32'sinin ise dünyadaki son gelişmelere yönelik çeviri politik kitaplar okuduğunu kaydetti. Baranov, "Ruslar tatile geldiklerinde ailecek kitap okumayı seviyor. Genelde kitabı otelin havuzuna girdikten ve denizde yüzdükten sonra şezlonga uzanarak okuyorlar. Tatil süresince günlük kitap okuma ortalaması 3,5 saat. Yine yatmadan öncede en az bir saat kitap okuyorlar. Avrupalı turistlerle Rus turistlerin tatil süresinde kitap okuma oranları birbirine çok yakın." dedi.

Türkay Kitapevi Sahibi Devrim Çetin de, otellerde turistlerin odalarına bıraktıkları kitapları tasnif ederek tatile gelen ve yerleşik yaşayan yabancılara kiraya verdiklerini söyledi. Kiralık kitaplara en fazla Rus, BDT, İskandinav, Alman ve İngiliz turistlerin ilgi gösterdiğini belirten Çetin, turistlere İngilizce, Almanca, Rusça, Felemenkçe, İtalyanca ve İspanyolca kitapları 1 Euro'dan kiraya verdiklerini kaydetti.

Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, Türkiye'de; Avrupa Birliği(AB), İskandinav ülke ve Rus turistlere göre kitap okuma oranının çok düşük olduğunu kaydetti.

Kaynak: Star Gazete

1 yorum: