23 Ekim 2013

Kitap ödünç verilir mi?

Dostlarım bazen bu tutumuma kırıulıyorlar ama kimse kusura bakmasın ben kitap ödünç verme taraftarı değilim. Kitapseverler bu duyguyu iyi bilirler. Hatta bazı insanlar vardır ki kitaba ayrı bir ilgi ayrı bir sevgi gösterirler. Aslında bu tutumumun sebebi kitaba verilen değerle alakalı. Ben kitaba çizik atmaya kıyamazken kitabı verdiğim insanlar tekrar pejmürde bir halde kitabı geri getirince sanki yaralı can çekişen bir insan görmüş misali içim sızlıyor. Sadece bu değil. Bir de gidip geri gelmeyen kitaplar, aylarca süründürülen kitapları da hesaba katınca, birine kitap verirken malum elim titriyor. Biri kitap istediğinde satın alıp ona hediye etmek bile bana daha cazip geliyor.

Kitap ödünç vermememin sebepleri arasında lisede yaşadığım bir olayın da etkisi var. Lisede de kitap elimden düşmezdi ve okumak kadar okutmaya da hevesliydim. Arkadaşlarımın eline zorla kitap tutuşturur, onlara okutmaya çalışırdım. Bir gün bir arkadaşıma kitap vermiştim okuması için. Ama malum arkadaş eline daha ders kitabı bile almamışken onu nasıl okuyacaktı bilemiyorum. O gün ders bitti ve zil çaldı. Okuldan 5-10 dakika geç çıktım. Okulun kapısında bir kalabalık vardı. Biraz daha yaklaşınca farkettim ki birileri kavga ediyor. Kavganın olduğu yere gittim ki ne göreyim. Bizim malum arkadaş biriyle kavga ediyor. Hem de kavga aleti olarak elindeki tek şey olan benim kitabı kullanıyor. Bir eliyle karşısındaki çocuğu tutmuş, diğer elindeki benim kitapla da çocuğun kafasına kafasına vuruyor. Kitabın sayfaları havalarda uçuşuyor.

Ben işte o gün kimseye ödünç kitap vermeme kararı aldım ve o gün bu gündür kimseye ödünç kitap vermem.

Bunun haricinde sebepler de var tabiki. Mesela yazara olan saygı. Madem okuyorsun, al şu kitabı kardeşim. Al da yazar da kazansın. Daha iyi kitaplar yazsın. Sizce hakkı değil mi. Madem okuyorsun ve o bilgiyi alıyorsun, bunun bedelini de ödemek zorundasın. Aksi takdirde yazarın hakkının geçtiği kanaatindeyim. Adam çalışmış emek vermiş sen bedavaya okuyorsun. Buna şöyle bir itiraz gelebilir. E kardeşim kitaplar da çok pahalı, alamıyoruz. İşte sen okursan, okuduğun her kitaba parasını verirsen bir de korsan kitap almazsan kitaplar da bu kadar pahalı olmak zorunda olmaz. Bu konuda bence çok hassasiyet göstermeliyiz. Bir kişinin aldığı kitabı 10 kişi okuyunca ülkemizdeki kitap okuma istatistikleri de doğru ölçülemiyor.

Herkesin düşüncesi farklı olabilir ama benim fikrim bu. Ben kimseye ödünç kitap vermiyorum. Ayrıca kitap okumayı seven bir insanın bir kütüphanesi olmalı. Her evde küçük de olsa bir kütüphane olmalı. Siz de okuyorsanız kitabı alın ve kütüphanenize ekleyin. Herkese iyi okumalar dilerim.

Abdulkadir Avcı

2 yorum:

  1. Yazının ilk satırlarında bir an acaba ben mi yazdım bu yazıyı da haberim mi yok, aynı benim düşüncelerim diye hissetmedim değil hani :D

    YanıtlaSil
  2. :) bu konuda aynı düşüncedeyiz desenize...

    YanıtlaSil