04 Kasım 2013

Siz kaç kitap hediye ettiniz?

O toplam 75 bin kitap hediye etti. Kayseri'de bir iş adamı. Ahmet Türkmen. Çok okuyan bir kitap kurdu. 15 yıl önce gazetede bir haber okuyor. Haberde Türkiye'nin en az okuyan ülkeler arasında olduğu yazıyor. Bu haber Ahmet Türkmen'i çok üzüyor ve o günden sonra etrafındaki herkese kitap hediye edip okumalarını sağlamaya çalışıyor. Her eş dost ziyaretinde, her iş ziyaretinde birilerine kitap hediye ediyor. Bunu alışkanlık haline getiriyor. Yanında ve arabasında sürekli kitapları var Türkmen'in.

Zamanla etrafındaki insanlar da bundan memnun olduklarını ifade ediyorlar. Hatta Ahmet Türkmen'i arayıp teşekkür ettiklerini, başka kitap olup olmadığını soranların bile olduğunu ifade eden Türkmen, yılda ortalama 5 bin kitap dağıttığını söylüyor.

Kitap alırken de fikir ayrılığı yapmadan her türlü kitabı alıyor ve özellikle gündemdeki kitapları tercih ediyor.

Bu haberi okuyunca aklıma yapılan bazı istatistikler geldi. Bir araştırma firması kitap okumak konusunda anket yapıyor. Araştırma konusu, neden kitap okumuyoruz? Sonuçlar çok ilginç. Zamanım yok diyenler, okuma alışkanlığım yok diyenler vs vs ama bir kesim var ki bu bahaneler hiç inandırıcı gelmiyor. O da kitaplar çok pahalı diyenler. Adam Kayseri'de 75 bin adet kitap dağıtmış. Bu sadece bir örnek. Her ilde onlarca kampanya yapılıyor, yeter ki millet okusun diye. Sen yeter ki okumak iste, kitaptan çok ne var.

Meseleye sadece bu yönüyle bakmayalım. Kimse kusura bakmasın, sigaraya bilmem neye para bulmasını biliyor adam ama kitaba gelince pahalı. Hiç inandırıcı değil bu ifadeler. Kitaba verilen para kesinlikle değer. Bunun üzerine söylenecek birşey yok. Ayrıca Ahmet Türkmen gibi duyarlı insanlar oldukça kitap okumayan insanların da ben kitap okumayan biriyim demekten başka bahanesi kalmıyor. Tebrikler Ahmet bey ve tebrikler nice senin gibi kitaba gönül verenler...

Abdulkadir Avcı

1 yorum:

  1. ben en fazla 10 15 kitap hediye etmişimdir.Çok az biliyorum.bana edilenlerde bir elin parmağını geçmez

    YanıtlaSil