Nobel ödüllü romancı Orhan Pamuk’un ‘Saf ve Düşünceli Romancı’ adlı kitabı İspanya’da yayınlandı.
Pamuk, New York’ta Columbia Üniversitesi’ndeki ofisinde İspanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden El Pais muhabiri Juan Cruz’la konuştu. Bu yıl 60 yaşına bastığı için endişeli olduğunu belirten Pamuk, son durağa yaklaştığını söylüyor.
İnternet korsanın önünü açtı
“İnternetin iyi yanı kitap fiyatlarını düşürmesi oldu. Üstelik yazarların telif hakları da düşmedi. Kötü yanı ise korsan kitaplar. Özellikle de Türkiye ve Çin gibi ülkelerde hükümetler yoksulların da okumaya hakkı olduğunu söyleyerek bunu denetlemeye yanaşmıyor. Bütün kitaplarımın korsan baskıları var. Ama hükümet korsan yayıncılığı denetlemekle uğraşmıyor.
Ne internete ne de elektronik kitaba karşıyım. Ancak, internette kısa okumalar yapabiliyorum. Eğer bir roman okumak istiyorsam kitabı yeğliyorum. Onu elimde tutmayı seviyorum. Ama öyle kitabın kokusunu almadan yapamayan romantiklerden de değilim.”
Anna Karenina en iyi roman
“Kitabımda sadece Anna Karenina’dan bahsetmiyorum. Aynı zamanda Cabrera Infante, Gabriel Garcia Marquez, Julian Barnes’a da göndermeler yapıyorum. Bu yazarları hayal güçleri ve bakışlarıyla ele alıyorum. Bunlar postmodern halimi etkileyen isimler. Ama benim klasik yazarlarım, kahramanlarım Tolstoy ve Proust. Anna Karenina hiç şüphesiz yazılmış en iyi romandır. O kadar çok kez okudum ki, bu hafta Columbia’daki bir ders için tekrar okudum. Bu romanı sevmem için birçok sebep var. Temelde, Tolstoy bütün romanların sorması gereken soruları soruyor. Hayat nedir? Bu hayatta neler yapmalıyım? Ailenin, arkadaşlığın, evliliğin, cinselliğin, sadakatin anlamı nedir? Tolstoy cömert bir şekilde tüm bu soruları soruyor.”
Roman sanatı yok olmaz
“Bence sosyolojik olarak ve istatistiki olarak roman sanatı yok olmanın eşiğinde değil. Çin’de editör bir arkadaşım var. Romanların gökten yağar gibi geldiğini söylüyor. İfade özgürlüğü olsun olmasın orada herkes roman yazıyor. Ve bu dünyanın birçok yerinde böyle.”
Bu yıl 60 yaşında olacağım
“Bu yıl 60 yaşında olacağım. Trenin son durağa yaklaştığını hissediyorum. Aynı zamanda yazmak istediğim o kadar çok kitap, bakmak istediğim o kadar çok pencere var ki... Bundan endişelenmeli miyim? Evet. Çok çalışmaya devam ediyorum. Hâlâ böyle bir hırsım var.”
Kaynak: Hürriyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder