30 Ekim 2019

Menopoz Sonrası Metobolik Sağlık: D Vitamini ve Östrojenin Etkileri


Östrojen ve D vitamininin birlikte kemik sağlığı kalitesini iyileştirmedeki rolü biliniyor. Çin'de yapılan yeni bir araştırma, menopoz sonrası kadınlarda metabolik sendromu da uzaklaştırmaya yardım ettiğini ortaya koydu.

Metabolik sendrom, Uluslararası Diyabet Federasyonu (lDF)'nun 2006'daki tanımına göre beş risk faktörü içeriyor: Bel çevresi yağanması, yüksek trigliserid, düşük HDL seviyesi, yüksek kan basıncı ve yükselmiş kan şekeri.

Menapose dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarında 49-86 yaşlarında 616 menopoz geçirmiş kadında D vitamini ve estradiol (östrojen) seviyelerindeki eksiklik incelendi ve metabolik sendromla aralarındaki ilişki ortaya kondu. Sonuçlara göre, D vitamini seviyesi düşük ise, kanda esuadiol seviyesIi de düşük; D vitamini yşlsek ise estradiol seviyesi de yüksek. Eğilim şöyle: - Yüksek D vitamini seviyesine daha iyi kan şekeri, lipid, kan basıncı değerleri eşlik ediyor.

Ayrıca, analizler D vitamini ve estradiol seviyeleri yetersiz olan kadınlarda metabolik sendrom oluşma riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder