14 Eylül 2019

Amigurumi Nedir, Nasıl Yapılır? Amigurumi'ye Başlangıç

 

Amigurumi son zamanlarda çok ilgi gören tığ işi oyuncak yapımıdır. Özellikle çocukları için son derece doğal ve sağlıklı oyuncak arayan anneler amigurumiye yönelmiş durumdalar.

Eğer siz de amigurumiye başlamak istiyor ancak bu konuda pek bir fikriniz yoksa öncelikle bu iş için en uygun malzeme seçimi ile başlamanızda fayda var. Gereken malzemeler: ip, tığ, makas, elyaf, yorgan iğnesi ve tercihe göre bu oyuncaklar için satılan 1 çift göz ve burun.

Amigurumi birçok iple yapılabilir. Çok fazla seçeneğiniz vardır elbette ama oyuncağı yaparken kime yaptığınız bu konuda önemlidir. Eğer bebekler için yapıyorsanız, sürekli tenlerine temas eden ipin, onların vücüdunu tahriş etmemesi için ip seçimine dikkat etmelisiniz. Bu sebeple en az %40 pamuk içerikli ipler kullanmalısınız. Birkaç örnek verecek olursak La Mia, Mercerized Cotton, Catania, Yarnart Jeans, Kartopu amigurumi, Kartopu Baby Natural, Gazzal baby cotton, Alize cotton gold bunun için uygun iplerdir. Eğer satış yapmak istiyorsanız kaliteli ve tüylenmeyen ipler kullanmalısınız. Bu bakımdan %100 Akrilik olan Nako pırlanta hem renklerin canlılığı, oyuncaktaki sağlamlığı ve tüylenme yapmaması açısından amigurumi için çok tercih edilen iplerdendir. Ancak iplik, iplik katlarına ayrıldığından, örgü işine eliniz hiç yatkın değilse başlangıç olarak bu ve benzeri ipleri tercih etmemenizde fayda var, en azından eliniz alışana kadar. Ayrıca bir oyuncağı örerken tüm ip markalarının aynı olmasına dikkat edin. Biri kalın, diğeri ince olduğu taktirde maalesef hoş bir görüntü olmayacaktır.

Amigurumide kullandığınız ipin etiketine bakarak tığ seçimi yapabilirsiniz. Her ipe uygun tığ numarası burda yazacaktır ama ip çok kalın ya da çok ince değilse 2.5 veya 3 mm tığı genel olarak oyuncaklarınızda kullanabilirsiniz. Eğer satış yapmayı yani bu işi sürekli yapmayı düşünüyorsanız elinizi ağrıtmaması için de slikon saplı tığları kullanmalısınız. Kullanımı çok daha rahat olacaktır.

Amigurumi oyuncaklarınızın dolgusu için boncuk elyaf kullanmanız daha iyidir. Çünkü oyuncağı yıkadığınızda, boncuk elyaf diğerleri gibi top top durmaz ve kötü bir görüntü oluşmasını engeller. Ayrıca oyuncağın daha yumuşak bir dokuda olmasını sağlar.

Oyuncak bebeğinizin gözleri için ise kolay çıkmayan vidalı gözler, ya da bunun yerine evde bulunan düğmeleri değerlendirebilirsiniz. Bu tür şeyleri oyuncağınızda kullanmak istemiyorsanız etamin ipi ile göz, ağız, burun dikebilirsiniz.

Son olarak bebeklerin kollarını, gövdelerini birleştirirken ya da kaş göz dikerken yorgan iğnesi kullanmanızda fayda var. Küçük iğneler hem dikmeyi zorlaştıracak hemde elinize batacaktır.

Tüm bu malzeme seçimine dikkat ettiğinizde artık gönül rahatlığıyla Amigurumiden, çeşitli oyuncak hayvan, bebekler, anahtarlık hatta magnetlerinizi yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder