25 Ekim 2019

Diyabette Sorunlardan Kaçmak Yerine Önlem Almak


Diyabetin kontrolünde, yönetiminde beslenme çok önem taşıyor. Hatta beslenme tarzınız, diyabetli değilseniz bile tip 2 diyabet riskinizi etkiliyor. Dünyada salgın halinde artış gösteren tip 2 diyabeti; geciktirmek ve önlemek de beslenme tarzınıza bağIı. Bu alanda pek çok çalışma yapılıyor ve çeşitli önerilerde bulunuyor. Elbette hareketli yaşam da etkili, ama aşırı beslenen ve kilolu biriyseniz beslenmenizi düzenlemeden bu riski artadan kaldırmanız mümkün değil.

Artık biliyoruz ki fazladan yapılan her aktivite fayda sağlıyor. Asansör yerine merdiven kullanmak, bir önceki durakta inip evinize ya da işyerinize yürümek, bunu alışkanlık haline getirmek, arabanız varsa az kullanmak, size sağlık katacak basit önlemlerden birkaçı. Aktif bir yaşam herkes için gerekli, eğer diyabet riskiniz varsa özellikle önemli.

Dlyabeti olduğunu bilmeyip, sağlık kontrollerini ihmal eden ve kalp krizi geçiren insanlar da ayrı bir başlık olarak dünyanın ve ülkemizin gündeminde.

Diyabet, siz farkında olmadan sinsice damarlarınıza tahribat yapabilir, bu riski artırabilir, o yüzden sağlığınızı düzenli olarak kontrol ettirin, en ufak bir şikayetinizi ciddiye alın. Çünkü dünyada milyonlarca kişi, farkında olmadan yüksek tansiyon ve diyabet ile yaşıyor. Bu da ani kalp krizi ve felç riskini artırıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, son 50 yılda bu faktörler nedeniyle ölümler ciddi oranda yükselmiş bulunuyor. Çok fazla kişi 75 yaşın altında, hatta 65 yaşını görmeden kalp ve dalaşım hastalıklarından hayata veda ediyor. İngiltere, buna yonelik hedef koyarak önleme planı yaptı.

Stres, diyabet yönetimini en zorlayan etkenlerin başında geliyor. Stres halinde salgılanan hormonlar hem tip 1 hem de tip 2 diyabeti zorluyor. Yapılan çalışmalar, yoganın ve diğer zihinsel farkındalık terapilerinin strese bağlı kan şekeri yüksekliğini azalttığını, kan şekeri kontrolünde olumlu etki sağladığını gösteriyor. Tip 1 ve tip 2 diyabetlilerin yaşadığı deneyimler bu spora olan ilgiyi artırıyor. Hem fiziksel egzersiz yapıp hem de stresi yönetmeyi öğrenmek bir kazanç.

Hayat, her yönüyle bizleri bekliyor. Sorunlardan kaçmak değil, onları bilmek ve önlem almak pek çok sıkıntının önüne geçmek için yeterli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder