24 Ekim 2019

İşte Bu: "Mutluluk" Duygusu

Mesela, çok istediğin birşey vardır ve ona sahip olursun. O anda için kıpır kıpır olur, yüzünde koca bir gülümseme oluşur ya; işte bu, "mutluluk" duygusudur.

Duygu Nedir?
Etrafımızda oiup bitenlere, görüp duyduklarımrza karşı içimizde bir yerlerde oluşan etkilere duygu denir. Aslına bakarsan, tamamıyla anlatmak biraz zor gözüküyor. Ama okumaya devam ettikçe bilgilerin zihninde irili ufaklı, biraz da zigzaglı şimşekler çaktıracağını düşünüyorum. Mesela, çok istediğin bir şey vardır ve ona sahip olursun. O anda için kıpır kıpır olur, yüzünde koca bir gülümseme oluşur ya; işte bu, "mutluluk" duygusudur. Ya da bazen karanlıkta yalnız kalmak istemez ve anne babana sarılmak istersin; işte o esnada hissettiğin şey "korku"dur. Bunlar gibi birbirinden farklı birçok şey hissederiz ve hepsinin adı "duygu" dur.

Duygular Ne İşe Yarar?
İnsan, çok güzei ve bir o kadar da hayret verici özelliklerde yaratılmıştır. Mesela, yürümek için iki ayağımız var ve bunları istediğimiz gibi kullanabiliyoruz. Aynı şekilde gözlerimiz sayesinde çevremizi çok net görebiliyoruz. İşte, duygular da bunun gibidir. Her bir duygu, hayatımıza ayrı bir güzellik ve anlam katar. Bir sürprizle karşılaştığımızda mutlu olmamız ya da akraba ziyaretleri için heyecanlanmamız, sence de harikulade şeyler değiller mi? Fakat duyguların fiziksel özelliklerimizden bir farkı var. Tahmin ettiğin gibi, duygulari göremeyiz sadece hissederiz.

Duygu İyi mi Yoksa Kötü mü?
Elbette iyi bir şey. Çünkü duygular; o anda yaşadığımız olaya göre biz zorlamadan kendiliğinden oluşur ve bu bütün insanlarda böyledir. Yani mutlu olmak, üzülmek ya da başka bir duyguyu yaşamak, herkes için son derece normal bir durum.

Duygularla Ne Yapmalıyım?
Değerli arkadaşım, şunu sakın aklından çıkarma. Mutlu olmak, üzülmek, heyecanlanmak, korkmak gibi aklına gelen bütün duyguları yeri ve zamanı geldikçe yaşıyor olman çok normal. İnsanların tamamının bu duyguları bir şekilde yaşadığından emin olabilirsin. O yüzden herhangi bir duyguyu yaşarken onu değiştirmeye çalışman gerekmiyor. Çünkü zamanı gelince kendiliğinden normale döneceksin. Ama duygularını yaşarken kendini daha iyi hissetmek isteyebilirsin. Bunun için bazı ipuçları verebilirim. Mutlu olduğunda bunu çevrendeki güvendiğin insanlarla paylaşabilirsin. Bu seni daha da mutlu edecektir. Seni üzecek bir durumla karşılaştığında bunu ailenle ya da arkadaşlarınla paylaşabilir, onlarla sohbet edebilirsin. Bu sayede kendini daha iyi hissedeceksin. Korktuğun bir durum varsa ailenden birisine sarılabilir ya da yanında olmasını isteyebilirsin. Eğer öfkeliysen, bu durumun normal olduğunu bilmelisin. Fakat öfken geçene kadar başkaların zarar verecek bir davranışta bulunmamalısın. Bu esnada elini-yüzünü yıkamak, biraz oturup dinlenmek ya da sevdiğin birine sarılmak sana iyi gelebilir.

Kaynak: Çamlıca Çocuk Dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder